Michelle over werken voor Amstelveen
Michelle van Heusden is 29 jaar en werkte 3 jaar als adviseur Openbare Orde en Veiligheid (OOV) bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer. Nu gaat ze aan de slag als regisseur Straf en Zorg bij de afdeling Jeugd en Onderwijs.
Hoe ben je bij de gemeente Amstelveen terechtgekomen?
“Ik werkte in Utrecht en woonde in Haarlem. De reistijd was best lang. Ik besloot opzoek te gaan naar een werkplek dichterbij huis. Op LinkedIn zag ik de vacature van adviseur OOV bij gemeente Amstelveen en Aalsmeer, gericht op jeugd en veiligheid. Een uitdagende functie waarbij ik me zou bezighouden met criminele en overlastgevende jongeren in beide gemeenten. Dat sprak mij aan.”
Kun je uitleggen wat je zoal doet?
“Als adviseur Openbare Orde en Veiligheid heb ik twee rollen. De eerste rol is een adviseursrol voor het onderwerp jeugd en veiligheid. Daaronder vallen onder andere jeugdoverlast, jeugdcriminaliteit en preventie hiervan. Ik schrijf beleid en werk samen met veiligheidspartners, zoals collega’s van het sociale team, politie, jeugdhulpverlening, bureau Halt en middelbare scholen. Samen proberen we jongeren op het rechte pad te krijgen. En willen we voorkomen dat er andere jongeren in de criminele wereld terecht komen. De tweede rol is een regisseursrol in de aanpak tegen woonoverlast. Hierbij heb ik te maken met volwassenen die voor woonoverlast zorgen in Amstelveen en Aalsmeer. Bijvoorbeeld met lawaai, stank, vervuiling of agressie. Ik spreek met de overlastgevers en buurtbewoners en coördineer als regisseur de samenwerking tussen betrokken partijen om de overlast te stoppen of verminderen.”
Maar nu ga je aan de slag in een nieuwe rol. Heb je er zin in?
“Enorm! Binnenkort start ik als regisseur Straf en Zorg op de afdeling Jeugd en Onderwijs. Nieuwe vacatures binnen de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer worden eerst aan de collega’s intern aangeboden. Ik zag deze vacature op ons intranet en wist meteen: dit is de perfectie functie voor mij. Mijn reactie pakte goed uit, want ik heb de functie gekregen. Ik ga aan de slag met de Lokaal Persoonsgerichte Aanpak (LPGA). Deze aanpak is gericht op jongeren onder de 23 jaar die zorgwekkend gedrag laten zien op het gebied van straf en zorg. Dit zijn jongeren die strafbare feiten hebben gepleegd en bijvoorbeeld ook veel drugs gebruiken en geen diploma hebben. Met de LPGA willen we zorgen dat het gedrag van deze jongeren langdurig verandert. Dat begint met een stabiele basis. Ik ga hen bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een passende opleiding, baan of woonruimte.”
Hoe bevalt het werken voor Amstelveen en Aalsmeer?
“Ik vind het ontzettend leuk om te werken voor Amstelveen en Aalsmeer. Het team Openbare Orde en Veiligheid is een warm bad. Met jonge en ervaren collega’s is het team divers en er wordt hard gewerkt. Incidenten gebeuren natuurlijk niet alleen onder kantoortijden. Dat betekent dat je ook buiten kantoortijden bereikbaar moet zijn. Hiervoor werken we met piketdiensten. Die onvoorspelbaarheid draagt voor mij bij aan de charme van het werken voor veiligheid. Verder vind ik humor belangrijk. We kunnen goed met elkaar lachen. Dat zorgt voor een mooie balans met het soms zware werk. Helaas komen we wel eens heftige zaken tegen in ons werk. Daar wil je over kunnen praten. De collega’s van Openbare Orde en Veiligheid waren er altijd voor mij en boden alle steun. Ik hoop natuurlijk dat dit op de afdeling Jeugd en Onderwijs net zo is.”
Niet alleen goede voorzieningen en feestjes, maar ook interne groeikansen.
Wat vind je van de gemeente Amstelveen als werkgever?
“Ik vind dat deze organisatie heel goed ‘zorgt’ voor haar medewerkers. Niet alleen met alle goede voorzieningen en de feestjes die we hebben, maar er is ook veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Als young professional ben je continue aan het leren. Het is dan heel logisch dat je ontdekt welke werkzaamheden goed bij je passen en welke minder. Ik vind dat de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer daar goed mee omgaan met interne kansen. Dat kan binnen je functie zijn met het samenstellen van je takenpakket en trainingen, maar ook met interne vacatures. Door de grootte van de organisatie met diverse afdelingen hoefde ik voor een nieuwe uitdaging niet buiten de deur te kijken. Ik heb nu de spanning van een nieuwe baan binnen mijn vertrouwde werkomgeving. Daarbij vind ik het ook prettig dat ik een paar dagen per week vanuit huis kan werken. Daardoor kan ik de drukke werkweek goed combineren met mijn privéleven.”
Wat wil je meegeven aan eventuele nieuwe collega’s?
“Werken binnen Openbare Orde en Veiligheid betekent dat je veel direct contact hebt met inwoners. Dat moet je leuk vinden om dit werk goed te kunnen uitvoeren. Het is belangrijk dat je je dienstbaar opstelt en dat je denkt in oplossingen. Duidelijke communicatie en goed doorverwijzen zijn daarbij cruciaal, zodat de inwoners weten wat ze van de gemeente kunnen verwachten en wat niet. Daarnaast moet je snel kunnen schakelen en kunnen samenwerken met de veiligheidspartners. Want werken voor de veiligheid in Amstelveen en Aalsmeer is niet saai en je doet het nooit alleen.”
Kom jij ook werken voor Amstelveen?