Petra over werken voor Amstelveen
Petra van Aalst werkt sinds 2023 bij Gedenkpark Zorgvlied. Ze begon haar loopbaan als hovenier en nu vervult ze de rollen van uitvaartsteward en ovenist. Petra staat bekend om haar empathie, professionaliteit en haar vermogen om mensen op hun gemak te stellen in moeilijke tijden.
Hoe ben jij bij Zorgvlied terecht gekomen?
"Via een vriend die al bij Zorgvlied werkte, hoorde ik dat er een vacature openstond voor hovenier binnen team Terreinbeheer. Sinds 2003 werkte ik als zelfstandig hovenier en hoewel ik genoot van het werk in het groen, miste ik het dagelijkse contact met collega’s. Het idee om zelfstandig en in teamverband te werken aan groene projecten sprak me enorm aan.
Tijdens mijn sollicitatie mocht ik een ochtend meelopen en was ik meteen onder de indruk. De combinatie van natuurlijke schoonheid, historische betekenis en emotionele lading maakt Zorgvlied tot een bijzondere plek. Het terrein biedt veel ruimte voor creativiteit en vakmanschap – precies wat bij mij past. Bovendien kwam ik terecht in een warm en betrokken team."

Na anderhalf jaar maakte je de overstap naar team Uitvaarten. Hoe ging dat?
"Op Zorgvlied werken we echt samen: iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan de ervaring van bezoekers en naasten. Als hovenier hield ik altijd rekening met uitvaarten – als een stoet langskwam, stopte ik uit respect even met mijn werkzaamheden of werkte ik op een andere plek.
We worden ook gestimuleerd om mee te kijken bij andere teams, zodat we elkaars werk beter begrijpen. Zo leert iedereen over de planning, het contact met families, de begeleiding van uitvaarten en het groenbeheer. Toen er een functie vrijkwam bij team Uitvaarten, voelde dat als een mooie kans om mijn betrokkenheid op een andere manier in te zetten. Ik heb meteen gereageerd op deze interne vacature en kreeg de functie."
Wat houdt jouw werk in?
"Mijn werk is heel veelzijdig. Ik werk 2 dagen per week als uitvaartsteward en 2 dagen als ovenist. Als uitvaartsteward zorg ik er samen met collega’s voor dat elke uitvaart op Zorgvlied goed en respectvol verloopt. We ontvangen de stoet, begeleiden families en belangstellenden, verzorgen de dienst in de aula, begeleiden naar het graf of het Crematiorion en verzorgen de catering in het Paviljoen. Persoonlijk vind ik de wandeling naar het graf of het Crematiorion een heel mooi moment. Misschien omdat dat het slot is waar alles samenkomt.
Als ovenist ontvang ik de naasten bij het Crematorion en draag ik zorg voor het crematieproces. Dat doe ik met veel aandacht en respect. Het is bijzonder werk, waarin je echt iets kunt betekenen voor mensen op een belangrijk moment in hun leven."

Het is bijzonder werk, waarin je echt iets kunt betekenen voor mensen op een belangrijk moment in hun leven.
Hoe bevalt het werk?
“Werken bij Zorgvlied bevalt me heel goed. Het werk is fijn en geeft voldoening. Alles is netjes georganiseerd: van de administratie tot de materialen die je nodig hebt. Ook zijn er regelmatig leuke acties zoals fruit tijdens de week van de vitaliteit, zoetigheid met het Suikerfeest en chocolade met Pasen. Daarnaast is er jaarlijks een paasontbijt op Zorgvlied en een groot zomerfeest met alle collega’s binnen de gemeente wat heel leuk is.
Natuurlijk zijn er ook dagen waarop het werk je emotioneel raakt, zeker als het een sombere dag is of een uitvaart je persoonlijk raakt. Maar juist dan biedt de groene omgeving rust, en is er altijd wel een collega om even mee te praten. De onderlinge betrokkenheid is groot. Als professional ben je betrokken bij het afscheid, maar je bewaart ook de nodige afstand. Soms emotioneert een liedje je, of een moment tijdens de dienst - maar uiteindelijk is het niet mijn verdriet. Dat besef helpt om het werk goed te blijven doen."
Wat wil je meegeven aan eventuele nieuwe collega’s?
"Het werk kan in het begin best intens zijn - daar moest ik zelf ook even aan wennen. Je staat voortdurend op scherp, bent alert op wat er nodig is en of je iets kunt betekenen voor de naaste familie. Maar juist dat maakt het werk ook waardevol. Je inzet wordt gezien en gewaardeerd, zowel door collega’s als door de mensen voor wie je het doet."
